Hakuna matata Kenia (g)een probleem in Kenia)
Hallo allemaal,
 
 Hier weer een nieuwe blog met keniaanse belevenissen.
 
 Allereerst iedereen heel erg bedankt voor alle felicitaties voor Liesbeth via blog, app, mail, telefoon.
 Het was heel erg leuk om te merken dat er zoveel mensen mee leefden en hebben hier erg van genoten.
 We hebben de verjaardag zaterdag gevierd met ons gastgezin en onze buurvrouw en haar dochter.
 We zijn naar een speeltuin geweest zoals je in nederland die kleine speeltuintjes hebt in de wijk. Voor de kinderen was het hier een feest. Deze hadden nog nooit op een schommel gezeten en hadden geen idee hoe dit werkte. Maar nadat hen dit uitgelegd werd werd er heerlijk gespeeld.
 En daarna chicken en chips ( kip met patat) eten waarbij zelfs de kluifjes werden opgegeten. Was een erg gezellige dag.
 
 Afgelopen maandag hebben we op het project een bijeenkomst georganiseerd samen met de dokter van de kliniek en de lab assistent. (Zie foto)
 Deze bijeenkomst ging over het voorkomen en behandeling van wonden en over het medicijngebruik.
 Het was namelijk zo dat de mensen met leprose niet de noodzaak van wondbehandeling inzien.
 En als er medicatie word voorgeschreven deze gerust eens een dag overslaan of soms ineens stopten met een antibiotica kuur.
 Liesbeth moest vertellen over de wonden en Anja over medicijngebruik.
 We deden dit in het engels wat daarna weer vertaald werd in het kswahili.
 De bijeenkomst zou beginnen om tien uur maar je begrijpt dat er in afrika niets op tijd gaat dus waren we al blij dat we om half twaalf eindelijk konden beginnen.
 Na afloop deden we een quiz met vragen over wat ze gehoord hadden. Als ze het antwoord dan goed hadden kregen ze een grote drinkbeker kado.
 Was erg leuk om te doen en zijn van plan om dit vaker te gaan doen. Herhaling in Kenia van informatie werkt het beste
 
 We werken afwisselend in de kliniek, op school en in de tuin. Zie foto's. Dit houd ons werk afwisselend.
 
 Het eerste geld van de stroopwafelactie is besteed aan nieuwe schoenen voor de zoontjes van de werkster in ons gastgezin. Zie foto
 Haar kinderen zitten op de school van het project waar wij ook vaak in de klas helpen.
 Het was ons opgevallen dat deze twee jongens veel te grote schoenen hadden waarop ze maar moeilijk konden lopen en al helemaal niet rennen.
 Waarschijnlijk had ze deze grote schoenen nog liggen maar geen geld om de juiste maat te kopen. Deze mensen zijn heel arm. Het was prachtig om haar gezicht te zien toen we haar de schoenen gaven. Maandag op school zien we haar kinderen weer op school en zijn benieuwd naar hun gezichtjes.
 En waarschijnlijk gaan we nog wel meer kinderen schoenen geven omdat er op school ook wat kinderen zijn die geen schoenen hebben en op blote voeten lopen.
 
 Momenteel hebben we al een week in het huis waar we wonen geen stromend water.
 Dit betekend dat we steeds water moeten halen bij de pomp en ons moeten douchen door middel van een bakje water over onszelf heen te gooien.
 Dit laatste is een beetje behelpen maar we worden er steeds handiger in.
 Uiteraard helpen we ook bij het halen van de jerrycans met water maar zijn nog niet zover dat we het op ons hoofd terug naar huis kunnen dragen wat veel mensen hier wel doen. Sterk he die lies
 
 Afgelopen week is er weer een nieuwe vrijwilliger gekomen. Stan heet hij. Is gezellig om weer heerlijk nederlands met iemand te kunnen praten.
 Conny de vorige vrijwilligster is inmiddels na zes weken Kenia weer naar huis en we missen haar. Het is leuk om zo een tijdje zo intensief met elkaar samen te leven en de dingen die we hier zien te kunnen delen.
 
 Lieve groet en tot horens
 
 

Reacties

Hallo meiden. Allereerst gefeliciteerd nog met je verjaardag Liesbeth. Het was een leuk feest zo te lezen. Al wel een beetje gewend nu en al zo handig met het douchen. Knap hoor. Een goed idee om een quiz te houden. Dat deden we in Gambia toch ook. Hoop dat jullie je nuttig kunnen blijven maken. Dat is voor die mensen daar en voor jullie het mooist. Zo te lezen lukt dat wel. Nou meiden: 'keep up the good works' Denk aan jullie. Groetjes Marijke

Geweldig zus en anja, kben trots op jullie. ff oefenen en je lopen ook met zo'n waterkan op je hoofd!! hartelijke groetjes, zus en der fam

Hallo meiden, ik vindt het echt heel leuk dat jullie zulk leuk en goed werk doen. echt leuk om jullie verhalen te lezen. veel plezier nog verder. groetjes angela

He lieve meiden,Wat leuk om jullie blog te lezen en de vertrouwde fotos te zien. wat zullen de families genoten hebben van het uitje, jullie hebben je draai wel gevonden zo te zien, zelfs werk in de sjamba zie ik. Zijn er al tomaten? of is daar ook geen water? dat zou wel desastreus zijn. Hier is giro 555 geopend wegens ernstige droogte in de buurlanden, ik hoop dat er nog wel water uit de bergen komt bij jullie. Ik ben nu een week thuis, en moet nog steeds wennen. Ik mis met name de Afrikaanse mentaliteit, de lankmoedigheid bij dagelijkse tegenslagen, de hartelijkheid om het je altijd naar de zin te maken, de oprechte blijdschap als iets goed gaat, of bij een kleine attentie. wat een lieve mensen. Het was gezellig om met jullie samen te werken, wat hebben we een schik gehad samen.Jullie zijn toppertjes, ze hadden het niet beter kunnen treffen met jullie in de klas of aan de lepravoetjes!doe iedereen de hartelijke groeten, ik bel binnenkort om alles te horen. Weten je dat de wc bij het zwembad van mbuyu een douche heeft, tenzij daar ook geen water is..Lieve groetjes, Conny

hallo tantelies ik ben melissa tantelies hoe gaat het in aafrikaa ik ben naar zewemles geweest dag melissa maljaars

Geef uw reactie !