Laatste blog
En ja daar is tie dan echt. Onze laatste blog.
 Want vanavond zit ons afrika avontuur er voorlopig weer op en zullen we weer naar Nederland vertrekken.
 
 Wat hebben we genoten van de afgelopen maanden.
 Die verschillende landen, Kenia en Gambia met ieder hun eigen bijzonderheden.
 In beide landen hebben we mensen leren kennen die niet zomaar meer uit onze gedachten gaan. Mensen die soms zoveel moeite hadden om te overleven dat we er soms letterlijk pijn van in ons buik voelden.
 Maar ondanks de armoede ook de vrolijkheid van veel mensen die ondanks dat ze weinig hebben toch heel tevreden zijn en plezier hebben.
 Mensen die voor een paar cent van alles verkopen in hun kleurrijke kraampjes.
 En vooral de vele kinderen die we hebben leren kennen. Hoe bijzonder om te zien dat deze niet doorhebben in wat voor schrijnende situatie ze soms eigenlijk zitten. De kinderen die spelen met doosjes en papiertjes en zich daarmee de koning te rijk voelen.
 En het altijd delen van dingen aan elkaar waarbij zelfs het weinige wat men had nog gedeeld werd met anderen.
 En de vele gesprekken met mensen over hun leven, geloof, cultuur. Het heeft ons veel gedaan en zullen er vaak aan terug denken.
 Daarnaast is ook de natuur prachtig. Door het warme klimaat zie je heel bijzondere natuur en beesten.
 
 In de afgelopen week hebben we van het geld wat we nog over hadden van de stroopwafelverkoop ruim 500 kilo rijst uitgedeeld.
 We hadden aan onze chauffeur Foday gevraagd of hij misschien een idee had aan wie we de rijst konden uitdelen. Hij had daarvoor een prachtig plan. We gaan gewoon rijden naar een paar dorpen en God zal ons zelf laten zien waar we moeten stoppen. En wat kwamen we bij zeer arme gezinnen terecht. Vaak kleine compounds met enorm veel kinderen. En wat waren ze blij met de rijst. We werden omhelst, er werd voor ons gebeden en soms stonden er tranen in de ogen van de mensen omdat ze het niet konden geloven dat er zomaar een zak rijst werd gebracht. Wij hebben hen verteld hoe wij aan het geld kwamen en moesten al degene die hieraan bijgedragen heeft BEDANKEN!, dus bij deze ook die boodschap aan jullie! Zonder al die verkochte stroopwafels en giften had dit niet gelukt. Naast rijst hebben we ook veel geld besteed aan individuele projecten, zoals medicijnen, tandartsbezoek, wasmachine aan een grote kliniek enz enz.
 
 En ja vanavond nemen we afscheid van Afrika. Maar we hopen hier in de toekomst zeker naar terug te gaan omdat het een grote plek in ons hart heeft.
 Morgen ochtend zijn we weer in Nederland als alles goed gaat.
 
 We willen iedereen bedanken voor het meeleven tijdens ons verblijf in Afrika.
 Het was fijn om via allerlei verschillende manieren te merken dat de blog gelezen werd en dat mensen het waardeerden.
 Bovenal zijn we God dankbaar voor de tijd dat we hier konden zijn. Van God hebben we gezondheid en krachten gekregen om hier te kunnen zijn en ook te zien hoe Hij werkt in deze landen.
 
 Allen tot ziens in Nederland en neem ook gerust eens een kijkje in Afrika maar we willen waarschuwen want het kan verslavend zijn.
 
 Oh ja en we vergeten bijna te bedanken voor alle felicitaties die Anja voor haar verjaardag heeft gekregen via blog, app, bellen, mail! Het voelt rijk om zoveel mensen om je heen te hebben.
 
 Lieve groet,
 Lies en Anja
 


De krampjes met de vele teksten erop. Voor een paar cent kun je er van alles kopen.


Uitdelen van de rijst. Met deze zak kunnen ze een maand eten.


Moeder van lies had vele mutsen gebreid en ondanks de hitte zijn ze er hier dol op.


Zonnebrillen uitgedeeld, wat waren ze trots erop. Heerlijk om te zien.


Ook afscheid van klein liesje (lies haar naamgenootje) en haar vriendje.

Geef uw reactie !